Gordelroos > Wat is gordelroos?

Wat is gordelroos?

Indien men ooit (meestal in de kinderjaren) eens waterpokken heeft gehad, dan raakt men de veroorzaker van waterpokken, het Varicella zoster virus, nooit meer helemaal kwijt. Het virus blijft namelijk het hele leven in bepaalde zenuwcellen in het ruggenmerg aanwezig. Vooral bij een verlaagde weerstand van het lichaam kan het virus vele jaren later ineens weer actief worden, waarbij het zich dan als gordelroos manifesteert.

Gordelroos kan overal op het lichaam voorkomen, maar komt meestal voor in de buik- en taille-streek, vaak als een soort gordel, vandaar dan ook de naam gordelroos. Indien gordelroos in het gezicht of bij de ogen voorkomt, raadpleeg dan altijd een dokter of (oog)arts, aangezien het virus rond deze plekken gevaarlijk kan zijn.

Omdat een Varicella infectie besmettelijk is en voor pasgeboren kinderen en babies gevaarlijk kan zijn moeten mensen met gordelroos contact met deze kinderen vermijden. Andersom is het zo dat bij mensen met verminderde weerstand die in contact komen met kinderen met een waterpokken infectie een gordelroos infectie kan worden uitgelokt. Neem altijd contact op met uw huisarts voor de juiste diagnose en behandeling van gordelroos.